di 21 mei 2024

Volg ons op:

@i.designwebsites

Recente blogs

Follow Us

5 technieken die copywriters gebruiken maar niet willen delen

WEbsite teksten tips

Het internet is een overvolle plaats waar talloze bedrijven, merken en websites strijden om de aandacht van bezoekers. Als je opvalt in deze drukte is het essentieel om een sterk verhaal te hebben dat emoties en verbindingen oproept.

Storytelling in website teksten is daarom een krachtig middel om de betrokkenheid van lezers te vergroten en je boodschap effectief over te brengen.

Wat is storytelling?

Storytelling is de kunst van het vertellen van verhalen die emoties oproepen en de aandacht van de luisteraar of lezer vasthouden. Mensen zijn van nature geïnteresseerd in verhalen en ze hebben een krachtige invloed op hoe we ons voelen en wat we onthouden.

Storytelling maakt complexe ideeën toegankelijk en gedenkwaardig en verbindt mensen met elkaar door gedeelde ervaringen.

Copywriting voor betere website teksten

1. Identificeer het doel van je verhaal

Voordat je begint met het schrijven van een verhaal voor je website, is het belangrijk om te weten wat je wilt bereiken.

Wil je mensen inspireren om actie te ondernemen, hun gevoelens te prikkelen of hen te informeren over jouw merk of product? Identificeer het doel en houd dit doel voor ogen bij het schrijven van het verhaal.

3. Wees authentiek

Emoties zijn de drijvende kracht achter storytelling. Mensen zijn meer geneigd om verhalen te onthouden die hen emotioneel raken. 

Wanneer je verhalen schrijft, probeer dan emoties in te bouwen die relevant zijn voor je boodschap. Humor, spanning, nostalgie en hoop zijn allemaal emoties die kunnen worden gebruikt om verhalen krachtiger te maken.

2. Maak gebruik van emotie

Emoties zijn de drijvende kracht achter storytelling. Mensen zijn meer geneigd om verhalen te onthouden die hen emotioneel raken.

Wanneer je verhalen schrijft, probeer dan emoties in te bouwen die relevant zijn voor je boodschap. Humor, spanning, nostalgie en hoop zijn allemaal emoties die kunnen worden gebruikt om verhalen krachtiger te maken.

4. Hemingway

Hemingway is een handige website die schrijvers en copywriters kunnen gebruiken om hun tekst te verbeteren. De website biedt de mogelijkheid om je tekst in te voeren en deze vervolgens te analyseren op leesbaarheid, gebruik van actieve/passieve stem, lange zinnen en meer.

Een van de grootste voordelen van Hemingway is dat het direct feedback geeft op je tekst. De website markeert onduidelijke zinnen, lange alinea’s en te veel gebruikte adverbs, en geeft suggesties om de tekst te verbeteren.

Daarnaast geeft Hemingway aan welke leesbaarheidsniveaus je tekst heeft, zodat je kunt zorgen dat de tekst makkelijk te lezen is voor je doelgroep. Dit is belangrijk, want het vergroot de kans dat de lezers geïnteresseerd blijven en de tekst uitlezen.

5. Leer van de meester

Misschien wel de handigste techniek om toe te passen is om te leren van grootheden.

Een van die grootheden is; David Ogilvy, ook wel bekend als de “vader van de reclame”, was een meester in het schrijven van effectieve en overtuigende advertenties. Hij was een groot voorstander van het gebruik van storytelling in advertenties en was een van de eersten die dit concept toepaste.

Een van Ogilvy’s bekendste advertenties is de “Man in the Hathaway Shirt” advertentie. In deze advertentie gebruikte Ogilvy een verhaal om de aandacht van de lezer te trekken en de voordelen van het Hathaway-shirt te benadrukken.

Het verhaal vertelde over een man die in een Hathaway-shirt werd gefotografeerd met een ooglapje, waardoor de lezer zich afvroeg waarom de man een ooglapje droeg. Het verhaal wekte nieuwsgierigheid op en zorgde ervoor dat mensen verder wilden lezen. Als gevolg van deze advertentie steeg de verkoop van Hathaway-shirts met meer dan 60% in slechts een paar maanden tijd.

Kortom, David Ogilvy was een meester in het gebruik van storytelling in advertenties. Zijn vermogen om verhalen te gebruiken om de aandacht van de lezer te trekken en de voordelen van een product te benadrukken, heeft geleid tot enkele van de meest succesvolle advertenties in de geschiedenis van de reclame.

Het is dan ook geen verrassing dat zijn werk nog steeds als voorbeeld wordt gebruikt in de reclamewereld en dat copywriters nog steeds veel van hem kunnen leren. Wil jij je website teksten beter schrijven, lees dan over zijn werk en neem hier tips van mee om toe te passen in je website.

Toch geen zin om zelf te schrijven?

David Ogilvy

Bij ons kun je niet alleen terecht voor advies over storytelling in website teksten, maar we schrijven deze teksten ook voor je.

Onze professionele copywriters zijn bedreven in het toepassen van storytelling-technieken om jouw boodschap op een pakkende en overtuigende manier over te brengen. Ook worden de door ons geschreven website teksten SEO geschreven, dit betekent dat je hiermee ook nog beter wordt gevonden op google.

Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Categorieën

Share

Nog meer blogs

Meer om te lezen